Na noc pozostawiłam 200 g migdałów zamoczonych w wodzie aby napęczniały. Taka ilość później okazała się zbyt duża więc następnym razem wykorzystam jedną paczkę migdałów ( 100 g)
Rano wylałam wodę i przepłukałam migdały. Na tym etapie możecie je obrać z brązowych skórek - mi one w mleku nie przeszkadzają więc ominęłam ten krok.
Na jedną szklankę migdałów powinny przypadać 4 szklanki wody. U mnie przez zbyt dużą ilość tych pierwszych taka ilość wody nie z zmieściła się do blendera ;) Zalałam wszystkie trzema szklankami przegotowanej i ostudzonej wody.
Wszystko miksujemy - po chwili nasze mleko jest gotowe :) Teraz musimy oddzielić zmielone migdały od mleka. Ja do tego celu używam pojemnika do przesiewania mąki sprzed wielu lat;) Możecie też użyć zwykłego sitka.
Migdałową papkę ugniatam jeszcze widelcem. Nie robie tego jakoś bardzo starannie, ponieważ zmielone migdały wykorzystuję do innych przepisów :)
Wyszły mi 2 litry mleka. Natomiast tak jak wspominałam wyżej tą samą ilość uzyskamy z 1 paczki migdałów:)
DLA PORÓWNANIA ZACHĘCAM DO KLIKNIĘCIA W LINK:): Natumi Mleko orkiszowo-migdałowe 1000g BIO - :
Robiłyście kiedyś mleko migdałowe?
Macie jakieś swoje sprawdzone sposoby??:)
Nigdy nie lubiłam ale migdały uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić :) Ja kupuję mleko ryżowe w Rossmannie za 5-6 zł, jeszcze da się przeżyć :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie cena niewysoka:) mleka ryżowego nigdy nie robiłam ale może spróbuje:)
Usuńczytałam już wcześniej o tym mleku, ale na Twoim blogu wydaje się to prostsze:D Chętnie wypróbuję:))
OdpowiedzUsuńdokładnie mleko robi się szybko, łatwo i przyjemnie - polecam spróbować:)
Usuńojej - a jak Ono smakuje??:D
OdpowiedzUsuńsmakuje jak zwykle mleko o bardzo delikatnym smaku migdałów:) tyle,że nie jest słodkie :)
Usuńale super pomysł :) nigdy nie robiłam jak i niestety nie piłam
OdpowiedzUsuńŁał! No tym mnie zaskoczyłaś - muszę koniecznie spróbować. Dobre to? Nada się do kawy?
OdpowiedzUsuńpyszne:) do kawy wprawdzie nie dodawałam ale myślę ,że nada się idealnie, ponieważ w trakcie robienia tworzy się pianka :):) (widać ją na zdjęciu z blenderem)
Usuńhttp://arienailandia.blogspot.com/2014/02/jak-zrobic-domowe-mleko-migdaowe.html
OdpowiedzUsuń