piątek, 21 lutego 2014

Jak zrobić domowe mleko migdałowe ?

Nie mogę pić mleka krowiego a ceny mleka ryżowego, migdałowego w sklepach są przerażające:) 8-12 złotych za litr mleka to lekka przesada... W związku z tym postanowiłam zrobić domowe mleko migdałowe:)

Na noc pozostawiłam 200 g migdałów zamoczonych w wodzie aby napęczniały. Taka ilość później okazała się zbyt duża więc następnym razem wykorzystam jedną paczkę migdałów ( 100 g)



Rano wylałam wodę i przepłukałam migdały. Na tym etapie możecie je obrać z brązowych skórek - mi one w mleku nie przeszkadzają więc ominęłam ten krok.



Na jedną szklankę migdałów powinny przypadać 4 szklanki wody. U mnie przez zbyt dużą ilość tych pierwszych taka ilość wody nie z zmieściła się do blendera ;) Zalałam wszystkie trzema szklankami przegotowanej i ostudzonej wody.




Wszystko miksujemy - po chwili nasze mleko jest gotowe :) Teraz musimy oddzielić zmielone migdały od mleka. Ja do tego celu używam pojemnika do przesiewania mąki sprzed wielu lat;) Możecie też użyć zwykłego sitka.





Migdałową papkę ugniatam jeszcze widelcem. Nie robie tego jakoś bardzo starannie, ponieważ zmielone migdały wykorzystuję do innych przepisów :)




Wyszły mi 2 litry mleka. Natomiast tak jak wspominałam wyżej tą samą ilość uzyskamy z 1 paczki migdałów:) 

DLA PORÓWNANIA ZACHĘCAM DO KLIKNIĘCIA W LINK:):  Natumi Mleko orkiszowo-migdałowe 1000g BIO -  : 

Robiłyście kiedyś mleko migdałowe?
Macie jakieś swoje sprawdzone sposoby??:)

11 komentarzy:

  1. Nigdy nie lubiłam ale migdały uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zrobić :) Ja kupuję mleko ryżowe w Rossmannie za 5-6 zł, jeszcze da się przeżyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie cena niewysoka:) mleka ryżowego nigdy nie robiłam ale może spróbuje:)

      Usuń
  3. czytałam już wcześniej o tym mleku, ale na Twoim blogu wydaje się to prostsze:D Chętnie wypróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie mleko robi się szybko, łatwo i przyjemnie - polecam spróbować:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. smakuje jak zwykle mleko o bardzo delikatnym smaku migdałów:) tyle,że nie jest słodkie :)

      Usuń
  5. ale super pomysł :) nigdy nie robiłam jak i niestety nie piłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! No tym mnie zaskoczyłaś - muszę koniecznie spróbować. Dobre to? Nada się do kawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne:) do kawy wprawdzie nie dodawałam ale myślę ,że nada się idealnie, ponieważ w trakcie robienia tworzy się pianka :):) (widać ją na zdjęciu z blenderem)

      Usuń
  7. http://arienailandia.blogspot.com/2014/02/jak-zrobic-domowe-mleko-migdaowe.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze. Jeżeli dodałaś mój blog do obserwowanych napisz o tym a z pewnością się odwdzięczę :) Koniecznie zostaw link do siebie.